Visele absolventilor platite ieftin

AMORTIZARE si FACULTATE.  Primul cuvant  mult prea „serios” ce ne duce cu gandul la acoperirea cheltuielor, celalalt nu necesita nici o traducere.  Acu,  totusi,  sa facem o asociere „absurda” a celor doua cuvinte.

Se ia un student de la FEAA, un student ce si-a rost coatele 3 ani pe bancile facultatii. Taxele, un pic cam piperate pentru buzunarul lui, nu i-au speriat pe bietii parinti. Sa aiba odrasla lor o slujba mai buna, la birou. Nu ca el ce munceste din zori pana in seara pentru un salariu de mizerie. Si a dat saracul parinte 24 de milioane vechi in fiecare an pentru odrasla lui. Poate o ajunge om mare…candva..vreodata. Adunand numai taxele se fac 72 de milioane  vechi. Pentru ca odrasla lui plateste taxa…este mai mult decat sigur ca nu sta la camin ci in apartament inchiriat. Acolo…alte cheltuieli. Prin indulgenta adaugam 100 de euro in fiecare luna. Un calcul simplu: 2700 euro.Uaau!!!Prea mult. Trebuie sa reducem cheltuielile.  Studentul nostru  mananca putin, tinzand spre zero(trebuie sa reducem drastic cheltuielile), nu iese in oras, nu cumpara carti, nici nu le xeroxeaza. In total transformand intreaba suma ar fi pentru 3 ani taxe scolare si bani de chirie se aduna: 4500 de euro, adica  18000RON. Dar sa nu dramatizam acest caz.

Exista si cazuri mai fericite: student 3 ani la FEAA, sta in camin: plateste in medie 100 RON in fiecare luna. Si pentru ca invata bine…are noroc si nu plateste taxe scolare. Acest student in schimb mananca si isi xeroxeaza cartile. Adaugam in fiecare luna, prin indulgenta: 300 de RON in fiecare luna. Acelasi calcul simplu si totalizam:  10800 RON. Uitasem ca nici acest student nu iese in cluburi.

Dupa ce s-a vazut cu toca ca pe cap si cu licenta luata, cei doi fericiti studenti se gandesc ca e timpul sa aiba o slujba.  Bineinteles ca visele lor sunt marete, doar au purtat ca in filmele din USA robe si  si au aruncat cu ele  in sus de bucurie. Nu le stricam sperantele inca de la  inceputul carierei.

Cei doi studenti si-au gasit slujba imediat dupa absolvire. Si pentru ca am spus ca nu dramatizam si prezint totul intr-o nota optimista: fiecare din cei doi studenti primesc un salariu net de 1000 de RON.

Acum calculam cu pixul in mana:

primul student a cheltuit in 3 ani: 18000RON impartit la 1000 de RON/luna inseamna 18 luni=1 an si jumatate

al doilea student a cheltuit in 3 ani: 10800 RON impartit la 1000 de RON/luna inseamna in 10 luni.

Deci, un student de la FEAA isi poate recupera investitia intre 10 luni si 1 8 luni. E mult sau putin? Asta va las pe voi sa va  ganditi.

Ieri, eu m-am intalnit cu cei doi studenti „fericiti”: aveau ganduri de a pleca din tara.

Un gând despre „Visele absolventilor platite ieftin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.Tema: Esquire de Matthew Buchanan.

%d blogeri au apreciat: